Najčastejšie otázky o elektromobiloch

Najčastejšie otázky o elektromobiloch: Najčastejšie otázky a odpovede

Začiatky vo svete elektromobilov sú vzrušujúce. Vstupujete do budúcnosti jazdenia a pomáhate spoluvytvárať čistejšiu planétu. Ak vás však mierne odrádza to, koľko toho naraz musíte vedieť, Honda vám pomôže zodpovedať najčastejšie otázky o elektromobiloch a uľahčiť vám tak vstup do sveta elektromobility.



Tu sú odpovede na všetky vaše zvedavé otázky o elektromobiloch. Od akumulátorov po nabíjanie, od výkonu po náklady a nezabúdame ani na bezpečnosť.



Nájdete ich na tejto stránke

Čo je to elektromobil?

Elektromobil (často označovaný aj skratkou EV) je vozidlo, ktoré je čiastočne alebo úplne poháňané elektrickým akumulátorom. Akumulátor vozidla sa nabíja pripojením k externému zdroju napájania, teda spravidla do elektrickej siete. Existujú tri rôzne druhy elektromobilov – čisto elektrické vozidlá (BEV), plug-in hybridné vozidlá (PHEV) a elektromobily s predĺženým dojazdom (REEV).

Aký je dojazd elektromobilu?

Priemerný dojazd elektromobilu na jedno plné nabitie je približne 200-300 kilometrov. Ide o viac ako dostatočný dojazd pre väčšinu ľudí, od príležitostných vodičov až po ľudí, ktorí denne dochádzajú do práce. Dojazd vášho elektromobilu závisí od jeho parametrov a samozrejme spôsobu jazdy. Niektoré prémiové modely umožňujú dojazd 500 kilometrov a viac.

Ako elektromobily fungujú?

Elektromobily sú vybavené eletromotormi, ktoré vozidlo poháňajú na rozdiel od spaľovacieho motora v tradičných vozidlách s benzínovým alebo naftovým pohonom. Namiesto tankovania na čerpacej stanici sa akumulátory elektromobilu nabíjajú elektrinou z elektrickej siete. Nabíjanie prebieha buď prostredníctvom štandardnej zásuvky alebo špeciálnych nabíjačiek určených pre elektromobily typu wall-boxu alebo pomocou špeciálnej rýchlonabíjacej stanice.

Aké sú náklady na nabíjanie elektromobilu?

Náklady na nabíjanie elektromobilu v Európe sa môžu výrazne líšiť, a to v závislosti od celého radu faktorov, vrátane výkonu, poskytovateľa, vybraného tarifu atď. Vo všeobecnosti sa náklady na nabíjanie elektromobilu v rámci Európy pohybujú od približne 0,20 EUR za kilowatthodinu (kWh) pri nabíjaní v domácnosti až po 0,80 EUR za kWh na verejných nabíjacích staniciach, hoci ceny za nabíjanie môžu byť vyššie alebo nižšie v závislosti od danej krajiny a konkrétnych podmienok.

Ako dlho trvá nabíjanie elektromobilov?

Dĺžka nabíjania elektromobilov sa líši v závislosti od modelu. Nabíjanie od upozornenia na nízky stav energie akumulátora do úrovne 80 % trvá približne 30 minút. To platí pri použití rýchlonabíjačky s výkonom 50 kW. Nabitie typického elektromobilu z prázdneho do plného stavu cez wall box s výkonom 7 -11 kW trvá približne 6 hodín. Ide o typ nabíjačiek, ktoré sú spravidla umiestnené na čerpacích staniciach alebo pred supermarketmi. Čím väčšia je kapacita akumulátora vozidla a čím pomalšia je nabíjacia stanica, tým dlhšie nabíjanie potrvá.

Koľko stojí servis elektromobilov?

Náklady na servis elektromobilov sa líšia v závislosti od typu vozidla a samotného servisu. Všeobecne však platí, že elektromobily vyžadujú menej údržby než vozidlá so spaľovacím motorom (ICE). Dôvodom je menší počet súčiastok v elektromobiloch, čo uľahčuje údržbu.

Ako fungujú akumulátory v elektromobiloch?

Technológia, ktorá stojí za akumulátormi elektromobilov je označová ako Li-ion a je ňou vybavená prevažná väčšina elektromobilov súčasnosti. Ide o lítium-iónové akumulátory s kladne nabitými iónmi lítia, ktoré sa prenášajú tekutým elektrolytom. Tie sa prostredníctvom separátora dostávajú od anódy ku katóde. Pohyb pritom vytvára elektrický prúd, ktorý poháňa vozidlo.

Aká je životnosť akumulátora elektromobilu?

Ľudia, ktorí uvažujú o prechode na elektromobil, majú často obavy o životnosť akumulátora. Tá však závisí od mnohých faktorov, ako je napríklad ich kvalita a chemické zloženie, prostredie, v ktorom sú používané, tepelný manažment, typ respektíve rýchlosť a spôsob nabíjania a podobne. Tak, ako aj ktorýkoľvek iný produkt majú akumulátory v elektromobiloch určitú predpokladanú životnosť, ktorá sa však odhaduje na mnoho rokov pri strate kapacity len o niekoľko percent.

Čo sa stane, ak sa vybije akumulátor v mojom elektromobile?

K úplnému vybitiu akumulátora by v prípade väčšiny moderných elektromobilov nemalo predstavovať dôjsť. Táto technológia totiž dáva používateľovi dostatok času na to, aby našiel miesto na nabitie – a počet nabíjacích staníc sa neustále zvyšuje. Keď sa akumulátor vybije, na displeji systému vozidla sa zobrazí upozornenie. Niektoré navigačné systémy vám potom pomôžu nájsť najbližšiu nabíjaciu stanicu. Napriek tomu, že úroveň nabitia akumulátora je 0 %, dojazd na rezervný výkon je približne do 10 kilometrov. Potom budete môcť ísť iba zníženou rýchlosťou a používať základné funkcie systému. V určitom okamihu sa však vozidlo zastaví.

Ako sa nabíjajú elektromobily?

Nabíjanie elektromobilu sa líši od tankovania benzínu alebo nafty do klasického vozidla a prebieha pripojením elektromobilu do elektrickej siete - buď do klasickej zásuvky, kedy bude nabíjanie trvať najdlhšie, nabíjaním prostredníctvom wall boxu, kedy je nabíjanie šetrné voči akumulátoru a trvá spravidla okolo 6 hodín alebo prostredníctvom rýchlonabíjačky, vďaka ktorej bude nabíjanie trvať najkratšie. V závislosti od miesta sa nabíjanie spustí hneď po pripojení k sieti, alebo sa spustí pomocou aplikácie, bezkontaktnej karty alebo karty RFID. Len čo sa vozidlo nabije, jednoducho ho odpojte zo siete.

Kde možno elektromobil nabíjať?

Elektromobily môžete nabíjať na nabíjacích staniciach. Tieto stanice si možno nechať nainštalovať aj doma. S elektromobilom nikdy nie ste príliš ďaleko od nabíjacej stanice – nájdete ich v supermarketoch, na verejných parkoviskách, parkoviskách na pracoviskách, v hoteloch, nákupných centrách a aj na čerpacích staniciach a samozrejme, nabíjať elektromobil je možné aj doma za predpokladu, že máte prístup k svojej elektrickej sieti.

Ako si môžem nechať doma nainštalovať nabíjačku na elektromobil?

Najlacnejším a najpohodlnejším spôsobom nabíjania elektromobilu je použitie domácej nabíjacej stanice, takzvaného wall-boxu. Musíte sa rozhodnúť, či si vyberiete nabíjačku s káblom alebo jednotku bez kábla.



Zvážte aj to, či chcete, aby nabíjacia stanica bola na očiach alebo naopak skrytá, rovnako ako dĺžku nabíjacieho kábla a prístup k domácej Wi-Fi pre inteligentné funkcie. Pokiaľ si nehnuteľnosť prenajímate, budete od svojho prenajímateľa potrebovať povolenie na inštaláciu. Možností je dnes v tomto smere naozaj veľa a nájsť spoločnosť, ktorá sa o všetko postará, nebude problém.

Aký je rozdiel medzi elektromobilom, hybridom a plug-in hybridom?

Okrem klasických elektromobilov existujú aj mild hybridné, full hybridné a plug-in hybridné automobily. Kým elektromobily sú plne elektrické vozidlá, hybridné vozidlá sú kombináciou tradičnej benzínovej a elektrickej technológie. Poháňa ich spaľovací motor a jeden alebo viacero elektromotorov, ktoré využívajú energiu zo zabudovaných akumulátorov. Akumulátory hybridných vozidiel sa nabíjajú rekuperačným brzdením a motorom.



Plug-in hybridné vozidlá možno rovnako ako elektromobily nabíjať z elektrickej siete a na krátku vzdialenosť (približne 30 – 80 km) dokážu jazdiť na elektrinu.

Je poistenie elektromobilov drahšie?

Poistenie elektromobilov má podobnú logiku ako poistenie vozidiel so spaľovacím motorom a vychádza z rôznych parametrov, medzi ktorými je veľmi dôležitým cena vozidla.

Jazdia elektromobily inak než bežné vozidlá?

Áno, elektromobily sa z určitého hľadiska správajú inak než bežné vozidlá. Nevyužívajú žiadne prevodové stupne – stačí stlačiť tlačidlo Štart, zaradiť stupeň „D” (DRIVE) na jazdu a môžete vyraziť. Motor sa otáča jedným smerom pri jazde dopredu a opačným smerom pri cúvaní. Zrýchlenie, najmä z úplného zastavenia, je v prípade elektromobilov zvyčajne oveľa rýchlejšie než pri vozidlách poháňaných spaľovacím motorom. Keď chcete spomaliť, stačí ubrať plyn a stlačiť brzdový pedál.

Aké rýchle sú elektromobily?

Elektromobily dokážu jazdiť podobne rýchlo ako autá so spaľovacími motormi. Priemerná maximálna rýchlosť elektromobilu je 177 km/h, čo je len o niečo menej než pri vozidlách so spaľovacím motorom.

Majú všetky elektromobily automatickú prevodovku?

Väčšina elektromobilov nemá klasickú prevodovku, či už manuálnu alebo automatickú, ale používa jeden pevný prevod, pričom rýchlosť elektromobilu určujú otáčky elektromotora. To znamená, že väčšina elektromobilov nevyžaduje radenie prevodových stupňov a ich rýchlosť reguluje vodič len prostredníctvom plynového pedála respektíve brzdy.

Sú elektrické vozidlá lepšie pre životné prostredie?

Áno, elektromobily sú z hľadiska životného prostredia šetrnejšie než tradičné benzínové a naftové vozidlá. Elektromobily nemajú žiadne výfuky uvoľňujúce emisie, ako je oxid uhličitý, oxidy dusíka a malé pevné častice, vďaka čomu sa znižuje znečistenie ovzdušia. Hoci emisie vznikajúce pri výrobe elektromobilov sú vyššie než v prípade bežných automobilov (v dôsledku výroby lítium-iónových akumulátorov), zníženie lokálne produkovaných emisií znamená, že elektromobil je v konečnom dôsledku šetrnejší k životnému prostrediu než automobil so spaľovacím pohonom.

Sú elektrické vozidlá nebezpečné?

Elektromobily sú vo všeobecnosti podobne bezpečné ako vozidlá so spaľovacím motorom. Niektorých ľudí môže znepokojovať skutočnosť, že elektromobily obsahujú horľavé akumulátory a vysokonapäťové elektrické systémy. Elektromobily sú však skonštruované tak, aby spĺňali rovnako prísne bezpečnostné štandardy a predpisy ako tradičné automobily, a sú zvyčajne hodnotené v rámci testovacích programov Euro NCAP. Akumulátory elektromobilov sú dobre chránené, namontované nízko a čo najďalej od miest, kde by mohlo dôjsť k nárazu. Bezpečnostné systémy dokážu v prípade havárie odpojiť akumulátor aj napájanie.

Môže akumulátor elektromobilu explodovať?

Jednou z hlavných obáv týkajúcich sa akumulátorov v elektromobiloch je riziko ich výbuchu. Hoci to nemožno nikdy úplne vylúčiť, je to veľmi nepravdepodobné – pravdepodobnosť výbuchu v prípade elektromobilov nie je o nič vyššia než pri iných typoch vozidiel. Elektromobily sú vybavené chladiacimi systémami, ktoré zabraňujú vzniku vznietenia a výbuchom.