Môžem svoj elektromobil nabíjať doma?

Nabíjanie elektromobilu doma nebolo nikdy jednoduchšie. Skôr než ale vozidlo pripojíte a začnete, treba vedieť niekoľko vecí o nabíjaní elektromobilu doma. 

V tomto článku sa pozrieme na všetko, čo potrebujete vedieť o inštalácii a používaní domácich nabíjačiek pre elektromobily.

Ako nabíjať elektromobil doma

Ešte predtým než budete môcť nabíjať elektromobil doma, musíte si rozmyslieť, akú metódu použiť. Pokiaľ ide o domáce nabíjacie stanice pre elektromobily, máte dve možnosti, pričom obidve majú svoje výhody aj nevýhody.

Vyhradená nabíjačka pre elektromobily

Môžete si nainštalovať špeciálnu nabíjaciu stanicu, ktorá dokáže vaše vozidlo nabiť rýchlejšie, jej inštalácia je však spojená s ďalšími nákladmi. Okrem toho je navrhnutá na daný účel a jej inštalácia si vyžaduje profesionálov, preto je jej používanie bezpečnejšie. Môže byť vybavená aj ďalšími funkciami, ako je napríklad regulácia spotreby energie alebo plánovanie nabíjania.

Štandardná sieťová zásuvka

Môžete použiť klasickú 3-pólovú zástrčku do zásuvky odolnú voči poveternostným vplyvom a vozidlo nabíjať zo siete. Je to lacnejšie, nabíjanie vozidla však trvá dlhšie. Tieto nabíjacie káble EVSE sa ľahko používajú, ale pri manipulácii s nimi musíte byť opatrní. Fungujú dobre ako záloha, nemusia byť však úplne vhodné na každodenné použitie.

Inštalácia domácej nabíjačky pre elektromobil

Ak si doma inštalujete nabíjaciu stanicu na elektromobil, je potrebné zvážiť niekoľko vecí, pretože sa vyžaduje určitý voľný priestor a aj profesionálna inštalácia. Musíte:

• Nájsť na svojom pozemku vhodné vonkajšie miesto pre nabíjaciu stanicu. Nájdite priestor blízko miesta, kde zvyčajne parkujete.

• Na zaistenie bezpečného pripojenia systému sa obrátiť na odporúčaného inštalačného technika nabíjacích staníc.

• Bezpečne pripojiť domácu nabíjaciu stanicu na elektromobil k rozvodnej elektrickej sieti.

Náklady na inštaláciu domácej nabíjačky pre elektromobily

Ceny nabíjačiek sa môžu líšiť v závislosti od vybratej inštalačnej firmy a typu nabíjačky, ktorú chcete inštalovať. V niektorých prípadoch môže byť potrebné zohľadniť ďalšie nepredvídané okolnosti. Všeobecne sa priemerné náklady na inštaláciu domácej nabíjacej stanice pre elektromobily môžu pohybovať v intervale od 900 do 1400 eur.



Dotácie a stimuly na nabíjačky elektromobilov



V závislosti od lokality môže byť k dispozícii štátna podpora na čiastočné pokrytie nákladov na inštaláciu nabíjačky. Podpora sa môže líšiť, preto by na webových stránkach miestnej samosprávy mali byť uvedené podrobnosti o všetkých grantoch a stimuloch.

Ako dlho trvá nabíjanie elektromobilu doma?

Dĺžka nabíjania sa v prípade domácich nabíjacích staníc na elektromobily môže líšiť v závislosti od ich výkonu a aj od veľkosti akumulátora elektromobilu. V porovnaní s verejnými nabíjacími stanicami je nabíjanie elektromobilov doma vo všeobecnosti pomalšie, pretože nabíjačky nie sú také výkonné. Väčšina majiteľov elektromobilov nabíja svoje vozidlá cez noc, aby mali akumulátor nabitý na nasledujúci deň. Priemerný elektromobil má akumulátor s kapacitou 60 kWh, nabíjacia stanica s výkonom 7 kW preto vaše vozidlo nabije doplna približne za 8 hodín. Verejná nabíjacia stanica však môže generovať až 50 kW a vaše vozidlo nabiť v priebehu niekoľkých minút. Preto aj keď ste na ceste dlhší čas, nemusíte si robiť nočné prestávky. Ďalšie informácie o čase nabíjania elektromobilov nájdete v našom užitočnom sprievodcovi.

Môžem nabíjanie svojho elektromobilu doma urýchliť?

Nabíjanie elektromobilu doma možno urýchliť a väčšina inštalačných firiem ponúka rôzne rýchlosti nabíjania v závislosti od vašich potrieb. Ak teda v súčasnosti používate nabíjaciu stanicu s výkonom 3,7 kW, môžete uvažovať o 7 kW alebo aj väčšom výkone. Mali by ste si však uvedomiť, aký je vlastný čas nabíjania vášho vozidla, pretože niektoré elektromobily majú umelo nastavenú rýchlosť nabíjania, aby sa predĺžila a ochránila životnosť akumulátora. Každé vozidlo má nastavený vlastný čas nabíjania, preto sa pred nákupom informujte u výrobcu. Hoci sú k dispozícii nabíjacie stanice s vysokým výkonom, mnohé domácnosti nemusia byť schopné také vysoké napätie podporovať v rámci domácej rozvodnej siete.

Nabíjanie elektromobilu doma: Najčastejšie otázky

Možno pripojiť elektromobil do bežnej zásuvky?

Áno, elektromobil možno doma nabíjať pripojením nabíjačky k bežnej 3-pólovej zásuvke. Tento spôsob nabíjania však môže byť oveľa pomalší než nabíjanie pomocou špeciálnej nabíjacej jednotky, preto ak nejazdíte často, je lepšie ho používať ako záložný spôsob.

Mám elektromobil nabíjať každú noc?

Rýchla odpoveď znie: nie, elektromobil nemusíte nabíjať každú noc. Ak si totiž zvyknete nechávať auto každú noc nabité, môžete paradoxne skrátiť/zhoršiť životnosť akumulátora. Rovnako ako pri batérii telefónu nie je vhodné nechávať ho pripojený k nabíjačke príliš dlho, pokiaľ je nabitý na 100 % kapacity. Preto je lepšie sa nabíjaniu cez noc vyhnúť. Každý akumulátor je iný, preto si prečítajte návod na obsluhu svojho vozidla, kde nájdete najlepšie rady a odporúčania týkajúce sa nabíjania akumulátora.

Môžem počas nabíjania sedieť v elektromobile?

Zdravému človeku nehrozí žiadne bezprostredné riziko, ak chce sedieť v elektromobile pripojenom k nabíjacej stanici. Odporúča sa však, aby vo vozidle nesedeli ľudia s kardiostimulátorom, pretože nabíjanie môže narušiť chod ich zdravotných pomôcok. Ďalšie fakty o jazde elektromobilmi nájdete v našom sprievodcovi faktami o riadení elektromobilu.

Súvisiaci text na čítanie